NIX18 beleid ♬ X-Groove Events - Verbinden door muziek
15482
page,page-id-15482,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

NIX18

NIX18 beleid

Op X-Groove Festival wordt het NIX18 beleid gehanteerd. Per 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol of tabak meer worden verkocht. Vanaf 20 mei 2016 geldt deze leeftijdsgrens ook voor de verkoop van e-sigaretten en navulverpakkingen. Ook mogen jongeren tot hun 18e geen alcohol bij zich hebben in het openbaar (bijvoorbeeld op straat, in de kroeg, op een station en evenementen). Ook is het schenken aan jongeren onder de 18 strafbaar.

Hoewel de handhaving van het gebruik geregeld moet worden door gemeente Utrecht, is de organisatie van mening dat zij voor dit sociale festival een belangrijke verantwoording heeft in het naleven en controleren van de Drank en Horecawet.

 

Alcoholpercentages en verkoop alcohol aan jongeren

Zwak alcoholhoudende drank (tot en met 14,9%) en sterk alcoholhoudende drank (15% of meer) mag alleen verkocht worden aan jongeren boven de 18 jaar. Alcoholvrije en alcoholarme dranken met maximaal 0,5 % alcohol mogen wel verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Volgens de Drank- en Horecawet is alcoholhoudende drank namelijk een drank die bij een temperatuur van 20 graden Celsius voor meer dan 0,5 % uit alcohol bestaat.

De organisatie heeft besloten om alleen zwak alcoholische dranken te schenken, tapbier 5,2%, witte, rode wijn en rosé wijn minder dan 13%. Dit om duidelijkheid te scheppen in de verkoop. Met andere woorden alcoholische dranken worden alleen verkocht aan 18 jaar en ouder.

Tabakhoudende waren, alsmede e-sigaretten en navulverpakkingen zullen niet verkocht worden op het evenement.

 

Uitvoering

Bij de ingangspoort zal de controle op 18 jaar en ouder plaatsvinden. Iedereen ouder dan 18 jaar krijgt een NIX18 bandje. 

De beveiliging bij de ingang zal bij twijfel vragen om een identificatie. Neem dus een identificatie document mee.

 

Handhaving NIX18

Alle vrijwilligers, medewerkers, beveiliging en EHBO zullen op de hoogte gesteld van de kleuren welk horen bij de leeftijden. Zij zullen allen verantwoordelijk zijn voor het handhaven van het NIX18.

In geval dat er een bezoeker jonger dan 18 toch alcohol nuttigt, wordt de overtreder overgedragen aan de politie.

Deze jongeren kunnen een boete krijgen voor het overtreden van de Drank en Horecawet maar kunnen ook verwezen worden naar Halt. De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten. Ouders zijn hierbij actief betrokken. Zo krijgt een jongere de kans zijn strafbare gedrag recht te zetten zonder dat dit langdurige gevolgen heeft. Ook leidt dit tot genoegdoening voor het slachtoffer en herstelt deze aanpak de relatie tussen dader en het slachtoffer. Halt werkt nauw samen met verslavingszorg. Jongeren met problematisch alcoholgebruik krijgen de reguliere Halt-straf en worden daarnaast door Halt in een vrijwillig kader doorverwezen naar de verslavingszorg.

Voor het drinken van een alcoholhoudende drank in het openbaar krijgen jongeren van 16 tot 18 jaar een boete van 90 euro. Jongeren onder de 16 jaar krijgen de helft opgelegd: 45 euro.

Management team

X-Groove Events Arno Titawano 1.1

06-4211 5593
arno@xgroove-events.nl

Arno Titawano

Projectleider
x-groove-events-marianne-van-erp-1-2

06-2443 4474
marianne@xgroove-events.nl

Marianne van Erp

Projectleider
X-Groove Events Vidès Tamaëla 1.1

06 - 1454 2339
vVidès@xgroove-events.nl

Vidès Tamaëla

Projectleider
X-Groove Events Dajo Titawano 1.1

06 - 8353 4474
dajo@xgroove-events.nl

Dajo Titawano

Projectleider

Vragen over het NIX18 beleid? Neem gerust contact op.